Snart helg igen då...

Var tar tiden vägen? Det sägs ju att tiden går fort när man har roligt, så uppenbarligen sitter jag här och har riktigt kul :-) Tänk att jag inte visste det...

Hur som helst så ska vi träffas snar igen, å det är ju fantastiskt roligt. Vad jag förstår så är det den 13 februari som gäller nu eller?? Jag har inte hört nåt annat i alla fall. Platsen är ju given, tiden får vi reda på lite närmare dagen D men räkna med att vi börjar fredagsmyset med en "after work"-träff.

Med tanke på att vi snart ska till Härnösand på handbollscup tänkte jag bjuda på ett bonusrecept. Jag kom över en jättegod hemmagjord färskost som är både enkel att göra, smaskig och fettsnål att äta.

  • 1 liter fil
  • 3 dl gräddfil
  • valfria kryddor (vitlök, persilja, chili, örter)
  • salt och peppar
Värm, inte koka, filen och dra bort från värmen och blanda i gräddfilen. Lägg ett kaffefilter i en sil och häng den över en bunke. Häll i blandningen i filtret och ställ i kylen över natten. Låt stå till önskad tjocklek men minst i 12 timmar. Blanda ner valfri smaksättning i ostmassan. Håller sig i kyl i ca 5 dagar.






Hälsa Linkan att...

Bästa fikat vinner!!








Pa Lin Kan Take away

äntligen har jag fått ut det hemliga receptet på Pa Lin Kans fantastiska mat. Sorry restaurang Ming men det här betyder slutet för dig...




Pekingsoppa!
2-3 pers

  • Passerade Tomater ca 1 kartong
  • hönsbuljong - späd tomaterna med ca 1-2 dl buljong
  • 1 brk strimlade bambuskott
  • 1 röd paprika
  • 1 kycklingfilé, bryn i stekpanna
  • purjolök
  • cornichons (smågurkor på burk) Skär i tunna skivor.


Värm vätskan i en kastrull. Töm i kycklingen & grönsakerna. Red med Maizena (för bruna såser)
Smaksätt med ketchup, 1 tsk sambal, lite salt och lite socker.



Kycklinggryta!
2 pers 1 burk av varje, 4 pers 2 burkar av varje.

  • Kycklingfilé
  • Bambuskott
  • vattenkastanjer
  • purjolök
  • paprika 2-3 st olika färger
  • champinjoner på burk
  • hönsbuljong, oystersause,sambal


Fräs kycklingen klar, lägg i grönsakerna och stek en stund i olja
Lägg över allt i en stekgryta. Späd med ca 7 dl kokat vatten och 2 buljongtärningar.
Ha i soja och red med maizena redning för bruna såser. Smaksätt med sambal 1-2 tsk och några matskedar oyster sause.


Recept à la Vonca

Som ni minns fick vi även hos Veronica gott att äta och dricka. Ett roligt varmt barndomsminne med vuxen tuch till att börja med. Vi fortsatte med en pasta som skulle få Paolo Robertos fastrar i Italien att bli gröna av avund. Till sist avslutade vi med en explosition av det godaste gott samlat i en och samma kaka - choklad och kola - mums!

Barndomsminne



Varm mjölk
o'boy eller kakao
Alkoholhaltigdryckav valfri sort och i valfri mängd, typ kahlua, cognac, baleys....
Vispad grädde
riven choklad

Blanda varm mjölk, o¨boy och sprit. Häll upp på höga glas och toppa med vispad grädde och riven choklad

Trattkantarellpasta



300 g rensade trattkantareller
1 1/2 dl finhackad schalottenlök (ca 8 lökar)
2 vitlöksklyftor
2 selleristjälkar
1 1/2 msk vetemjöl
2 1/2 dl mellangrädde
1 msk konc kantarellfond
2 dl vatten
1/2 dl sherry
1 dl hackad persilja 
smör
ev maizena
salt, flingsalt
peppar


Gör så här
1. Skala och finhacka lök och vitlök. Strimla sellerin tunt. Fräs lök, vitlök och selleri i 1 msk smör i en kastrull.
2. Grovhacka svampen och låt den fräsa med löken tills all vätska »kokat in«. Strö över 1/2 tsk salt samt mjölet. Rör om. Häll i grädde, fond och vatten. Låt koka upp.
3. Tillsätt sherryn och låt såsen koka i ca 3 minuter på svag värme. Smaka av med 1 1/2 tsk salt och 2 krm peppar. Red ev med majsstärkelse.
4. Strö persilja och lite flingsalt över såsen och servera med färsk pasta och en grönsallad.



Mörk choklad- och kolapaj





Sätt ugnen 175 grader


4 dl vetemjöl

2 msk socker

2 msk kakao

1 ½ tsk vaniljsocker

100 g smör

2 äggulor

1 msk vatten


Rör ihop, gärna i en matberedare

Tryck ut degen i en 24 cm pajform, en bit upp på kanten, forma till en deg.

Kyl den 30 minuter.


Pricka pajdegen med gaffel och tryck fast en aluminiumfolieremsa längs pajkanten, så att den hålls på plats under gräddningen (det gjorde inte jag). Förgrädda i 12 minuter.


3 dl kolasås (t.ex o´hoj), drygt en tub


Bred ut kolasåsen över pajbottnen.


Chokladfyllning:

2 msk strösocker

2 ägg

100 g mörk choklad (70%)

1 msk smör


Vispa socker och ägg tjockt och fluffigt. Smält chokladen och smöret tillsammans, rör ner i äggsmeten.


Skeda över chokladfyllningen.


Grädda 12 min i ugnen.

Låt kallna i formen innan den skärs upp.


Björnen har vaknat...

Long time no see eller vad säger man när man inte har setts på, ja när sågs vi sist, länge sen var det i alla fall???

Hur som helst har det varit både advent, lucia, jul, nyår och massa andra härligt ledig dagar. Hur gick det sist vi sågs, med skrapet menar jag?? Tyvärr har jag glömt. Men jag har för mig att det gick ganska bra faktskt. Skrapade vi inte ihop närmare 300 kreller nåt. Jag förmodar att Vonca vet, det är ju hon som har hand om kassan nu fram till dess att det är dags att lämna över stafettpinnen till nästa "lott-värdinna".

På tal nästa "lott-värdinna" och stafettpinne... är det inte dags för en träff snart. Jag menar snart har hela januari gått. Jag ser fram emot att träffas igen, känna spänningen och pirret inför vad kvällen har att erbjuda. Jag har halvdålig koll var vi ska vara, vem som står på tur liksom. Vi kan väl ha kontakt och boka ett datum.

Hoppas vi ses snart
Jag håller tummarna för storvinster nu under 2009

RSS 2.0